FANDOM


Kiemelt képek archivuma 2010Szerkesztés

Kiemelt kép a Fortepan archívumbólSzerkesztés

Egy új lehetőség, a mindennapi malomból való kiszakadásra. Nem kell kitalálni merre járunk, nem kell tudni kit látunk. Álljunk meg, és adjuk át magunkat a megfagyott szépség pillanatának. Csak egy fotó a sokezerből, szemezgessük a különlegeset.

2010 12 10.Szerkesztés

Hk8959

Pesti alsó rakpart Foto:Fortepan, 8959.jpg

Egy gyönyörű napos kép a pesti alsó rakpartról. Az ötvenes évek mennyire más világ volt még. Mennyire tágas volt budapest. Sokáig néztem a képet, és valami nagyon furcsa volt. Aztán rájöttem. Minden út kockakővel volt lerakva, de még nem volt az igénytelenség szinonimája. Nagyon rendezett, pedáns, és sehol egy kátyú.

Balra egy letűnt szakma utolsó mohikánjai. Haltároló bárkák. Még éltek halak a Dunában, és meg is lehetett enni.

Távolban még a háború emlékei. A várpalota romjait takarja a jótékony homály. Szemben az Erzsébet-lánchíd még álló maradványa, amely sokáig uralta a belváros képét. (Rj)

2010 11 08.Szerkesztés

Hk5167

Gönyű paklishajó a Margit híd lábánál Foto:Fortepan, 5167.jpg

Öreg jószág, 1914-ben épült Regensburgban. Testvérhajója a Baja volt. Kéd bolinder diesel motor hajtotta.

Akkoriban másként mentek a dolgok. Nem volt olyan, hogy beleugrunk, pöcc a motornak és usgyi... Szépen be kellett gyújtani a benzinlámpát, addig melengetni a motorfejet, míg szép pirosan izzik, és utána lehet indítani. Amikor Apámnak mutattam a képet, felkiáltott hogy "NYŰ"! Na ennek története van... Már az ötvenes években se volt fiatal hajó. Az al-Dunát csak a tesóhajójával összekapaszkodva tudta járni. Egy sunyi kanyarban eléjük került egy szovjet áruszállító hajó. Mivel nem voltak fürge jószágok, Durr bele az oldalába. Egy kicsit rövidebbek lettek. A Gönyü feliratából maradt a NYŰ a Bajából meg csak a BAJ. Hát így történt.

Szerencsére a hajó a testvérével együtt a mai napig létezik, bár nem dicsőséggel szelik a habokat, hanem állóhajóként pergetik közel száz évüket. (Rj)

2010 10 18.Szerkesztés

Hk3985

Erzsébet-lánchíd pesti pillére Foto:Fortepan, 3985.jpg

Nem sokkal lehetünk a világháború után (a Lánchíd már áll, 1949. augusztus 20-án adták át, mögötte, ha homályosan ugyan, de látszik a Kossuth híd pillére is). A dunai szállodasor harmonikus egysége, és a korzó szépsége már a múlté. Alaposan megritkította a háború. A maradék házakat nagyjából már helyrehozták, megindult az élet. A képen felrobbantott Erzsébet-lánchíd pesti pillére. Súlyos sebekkel, de még mindíg áll a Duna mentén. Még közel tizenöt évig csodálhattuk, mivel nem jutottak dűlőre a sorsa felett. Különleges híd, mivel több évtizedig kategóriájában a világ leghosszabja is volt. Mellesleg legszebbek egyike is. Édekes, hogy a híd mennyire harmonizál a Belvárosi templommal. A pillér csúcsdíszei a templom ép sisakjával, a hídő épülete a csonka toronnyal. Érdekesek a fények is. Háttérben a város szürkesége, középen a híd sötét kontraszttal büszkén feszít a víz mellett. Ezért is választottam a képet. (Rj)

2010 10 05.Szerkesztés

Hk6128

Kirándulók Foto:Fortepan, 6128.jpg

A mai borongós-esős idő az elkerülhetetlen télre figyelmeztet. Ez a kép is a telet sugallta nekem, de mégsem. Setét fellegek a hegyek felett. Különös fa fenyegető karjai nyújtózkodnak felénk. Bár a vastag pulcsi, a sapka a fehéres táj, a telet idézi, a kinyílt barka már az új tavaszt kínálja nekünk. Egy különös fény ragyogja át a mosolygó arcokat, széppé varázsolva a világot. Ezért is választottam a képet. (Rj)